Že se prodává strouhaný kokos, ví snad každý. Dokonce i za socialismu byl dobře dostupný a nechyběl prakticky nikde, kde se peklo vánoční cukroví. V poslední době se na trhu celkem ujala i kokosová mouka, má výraznou chuť a hodí se do mnoha druhů sladkého pečiva, palačinek, zákusků a podobných pokrmů.
Své místo na slunci si však budují i kokosové chipsy. Chipsy, jinými slovy bramborové lupínky, jsou nesmírně oblíbenou pochoutkou, jenže to má svá úskalí. Jsou velmi kalorické a jsou-li připravené na nevhodném tuku, s převahou omega-6 mastných kyselin, není to zrovna ideální volba pro zdravý životní styl. Takže hrst bramborových lupínků bychom mohli nahradit lupínky kokosovými, a proč zrovna kokosovými?
Kokosový tuk je velmi zdravý – kokosový tuk je sice nasycený, ale organismus jej využívá zcela jinak, než např. vepřový bůček. Je zásobárnou energie a nechová se v těle tak, jak to je typické pro živočišné nasycené tuky. Důležité je i to, že tuk v kokosu konzumujeme nejčastěji v celistvé podobě spolu s dalšími složkami, jako je vláknina, sacharidy a proteiny, takže v tomto celistvém seskupení živin je to skutečný poklad. Nenechte se mást vědeckými výzkumy, které zdaleka nejsou schopné dosud řádně vysvětlit celou řadu jevů, ostatně např. dosud vědci nedokázali popsat všechny chemické látky obsažené v docela obyčejném jablku. Sázejte na svou vlastní intuici, která vám do popředí posune přirozené přírodní ovocné a zeleninové plody, než aby upřednostnila synteticky vyrobené preparáty a potraviny z bílé mouky a rafinovaného cukru.
Kokos je pochoutkou – kokos milují děti i dospělí a jistě s ním nikoho neurazíte. Je to jedno z nejvyhledávanějších druhů ovoce a buďme rádi, že kokosové palmy na naší planetě máme. Měli bychom k nim také přistupovat s láskou a s patřičnou úctou a pokorou.