I s obyčejnou menší nádobou na klíčení si můžete vypěstovat bohatou úrodu v podobě hromady zdravých a křupavých klíčků. Takže jestli vám doposud bylo líto, že nevlastníte ani metr čtvereční půdy nebo balkón, tak už truchlit nemusíte. Nyní můžete sklízet od začátku jara až po konec zimy tolik zdravé zeleniny, kolik jen budete chtít. Klíčky rostlin jsou totiž nabité cennými minerály, vitamíny a enzymy, které naše tělo každý den potřebuje, ať už z hlediska výživy anebo imunity. A v nadcházejícím zimním období takový přísun zdravých látek jistě oceníte. Navíc vás tato vitamínová bomba vyjde nesrovnatelně levněji, než kdybyste si v lékárně kupovali vitamínové anebo jiné výživové doplňky. Navíc, to, co najdete v čerstvých křupavých klíčcích, vám žádný farmaceutický preparát nemůže nabídnout.
Konzumovat semena a klíčky není stejné
Možná se nyní zamýšlíte nad tím, zda by namísto klíčků nebylo jednodušší konzumovat samotná semena. Ano, je pravda, že konzumace semen může být mnohdy přínosem pro naše tělo, tím spíše, pokud jde třeba o různé ořechy. Nicméně mezi konzumací semen a klíčků je poměrně veliký rozdíl. Zatímco drobné naklíčené rostlinky ve svých tělech obsahují ty nejcennější látky, které potřebují ke svému rychlému růstu, tak se semeny je tomu trochu jinak.
Úkolem semena je v první řadě všechny důležité živiny ochránit pro budoucí růst rostliny, proto jsou semena obalena tuhými semennými obaly, které mnohdy obsahují také obranné látky a inhibitory klíčení, aby k takovému procesu došlo až v opravdu vhodných podmínkách. Z toho vyplývá, že při konzumaci semen se do vašeho těla nejenže nemusí cenné látky uvolnit, ale případně vám mohou dokonce zkomplikovat trávení. Takže to nejlepší, co můžete udělat, je semena naklíčit a tím se semenných obalů jednoduše zbavit.
Klíčení semínek je velice jednoduché a rychlé a získáte tak bohatou úrodu křupavých klíčků, které využijete v kuchyni na mnoho způsobů.